Wednesday, October 9, 2013

S01E09: ONCE UPON A TIME... I said ladies and gentlemen I present to you "Dan ‘N Ben – A Stand-Up Tragedy"

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί πριν από λίγες μέρες έκανα ένα ταξίδι και με έναν μαγικό τρόπο βρέθηκα μέχρι τα σκοτεινά σοκάκια του Κλίβελαντ για να πάρω συνέντευξη από δύο εξαιρετικά ταλαντούχα παιδιά, τον Mr Kumka και τον Γιώργο Αδαμαντιάδη.  Ο λόγος; Το έργο που θα ανέβει σε λίγες μέρες στον καινούριο χώρο τέχνης Tin Pan Alley, με τίτλο "Dan ‘N Ben". Κι όμως το "Κλίβελαντ" βρίσκεται πολύ κοντά σου... Πληροφορίες εντός!




Το θέατρο γενικά έχει την τάση να προσαρμόζει και να μεταφράζει την εκάστοτε πραγματικότητα. Πολλές φορές όμως στην προσπάθειά του να την αποτυπώσει ρεαλιστικά μοιάζει να εικονοποιεί ό,τι είναι της μόδας και τελικά να σου δημιουργεί την αίσθηση ότι παρακολουθείς τηλεοπτικά στιγμιότυπα φθηνού reality. Την επόμενη ημέρα ένα τέτοιο θέαμα έχει ήδη ξεχαστεί, έχει παλιώσει, όπως και το ίδιο το θέατρο που εμπνέεται από αυτές τις αρχές. Στην περίπτωση όμως του Dan ‘n Ben θα μπορούσαμε να πούμε ότι ισχύει το αντίθετο. Σε ένα μήνα περίπου το έργο που έχει δημιουργήσει σε όλους μας τα μεγαλύτερα ερωτηματικά από κάθε άλλο έργο θα ανέβει στη σκηνή του Tin Pan Alley (Τουρναβίτου 6, Πλατεία Ασωμάτων, Θησείο) και θα διαλύσει τις ψευδαισθήσεις του συμβατικού θεάτρου που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Η μεγάλη κατάκτηση της παράστασης είναι ότι καταφέρνει να δημιουργήσει μια μαγική ατμόσφαιρα από τα πρώτα λεπτά. Σε αισθητικό επίπεδο κατ’ αρχήν, χάρη στο ευρηματικό σκηνικό (Γιάννης Μυρσιώτης) και στους φωτισμούς (Στέφανος Ερινιτάκης) που πλημμυρίζουν την αίθουσα με εικόνες – σύμβολα της Αμερική του 90, αλλά και στα μοναδικά κιθαριστικά σόλα του Mr. Kumka. Οι βασικοί ήρωες (Γιώργος Αδαμαντιάδης, Mr.Kumka) βασανίζονται από εσωτερικούς μονολόγους που όμως κοινωνούν στους θεατές και τους καθιστούν συμμμέτοχους στη δράση. Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (Δημήτρης Λογοθέτης) προκαλεί τον θεατή να αμφισβητήσει τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται σε σχέση με το θέατρο, τον κινηματογράφο ή ακόμα και το live (unplugged). 
Κάποιοι συμβολισμοί είναι απολύτως εμφανείς, ενώ κάποιοι άλλοι γίνονται αντιληπτοί σε δεύτερο χρόνο. Η περίπου 1.30 ώρα αυτής της παραγωγής δεν είναι αρκετή για να εμπεδώσεις όσα είδες και άκουσες. Γι’ αυτόν τον λόγο στην τελευταία νότα του Dan έχεις ήδη διακτινιστεί στο Κλίβελαντ, σε μια παραδοσιακή pub και βρίσκεσαι ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης να απολαμβάνεις το ποτό σου. Σίγουρα αυτοί θα σου λύσουν κάθε απορία…

Βασισμένη στη σκηνοθετική άποψη του Γιώργου Αδαμαντιάδη που καταρρίπτει την προκατάληψη ότι οι αληθινές ιστορίες απαιτούν μεγάλες παύσεις, βαρύγδουπους μονολόγους και σοβαροφάνεια για να αποδοθούν στο κοινό, αυτό το έργο θα ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο είδος θεάτρου. Είτε είσαι ηθοποιός, σκηνοθέτης, χορογράφος, σκηνογράφος, είτε εικαστικός, κριτικός ή ένας απλός θεατής σίγουρα θα πρέπει να μοιραστείς αυτή την εμπειρία.
Aπό 23 Νοεμβρίου έως τις 21 Δεκεμβρίου κάθε Σάββατο στις 21.30 (για 5 παραστάσεις)
Η συνέντευξη έγινε  στο Tin Pan Alley.  Enjoy!





Oli
xxx

No comments:

Post a Comment